22 Ocak 2011 Cumartesi

Affiliate Marketing Nedir Nasıl Yapılır

Affiliate marketing kavramının Türkçedeki karşılığı olarak satış ortaklığı, ya da komisyon ortaklığı kavramlarını kullanabiliriz. En basit şekliyle affiliate marketing; başkasına ait bir ürün ya da hizmeti, kendi sitenizde ya da blogunuzda tanıtarak (online) internetten para kazanma sistemidir. Bir başka ifadeyle, başkalarının ürünlerini tanıtarak, gerçekleşen satışlardan para kazanmaktır.
Bu tarz ürün tanıtımının birçok şekli vardır. Ancak en çok kullanılan affiliate marketing yöntemi, size özel oluşturulmuş bir bağlantıya tıklayan insanların, yönlendirildikleri siteden satın alacakları üründen komisyon kazanmaktır.
Komisyonlar genellikle bir satış tutarının yüzdesi ya da her satış için sabit bir tutar olabilir. Her satış başına kazanılacak komisyon oranları, söz konusu ürün ya da hizmetin çeşidine göre değişebilir. Örneğin dijital ürünlerin komisyon oranları (genellikle %50 olur) fiziksel ürünlere gör çok daha yüksektir. Bunun sebebi olarak, fiziksel ürünlerde sabit maliyetlere ilaveten, değişir maliyetlerin de yüksek oluşunu söyleyebiliriz. Gerçekleşen satışlar genellikle size özel bir bağlantı ya da reklamın içine yerleştirilen ve sadece size ait olan bir kod (çoğunlukla cookies) ile takip edilir.
  • Ürün sahipleri, ürünlerinin reklamını yapmak için genellikle affiliate marketing tercih ederler. Çünkü sadece satış gerçekleştiğinde ödeme yapmaları gerekeceğini bilirler. Aksi takdirde normal yoldan internet, radyo ya da televizyon reklamı verildiğinde, satış olmasa bile reklam giderlerine katlanmak gerekecektir.
  • Yayıncılar, genellikle affiliate marketing tercih ederler. Çünkü yayın yaptıkları alanla (niche) ilgili bir ürün bulurlarsa, normalde sitelerine aldıkları tıklama başına reklam gelirlerinden çok daha fazla para kazanabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder